Wednesday, 31 May 2017

Colek

Teks: Zura Zakaria
Foto: Google


Colek biasanya famous bila bulan puasa di Kelantan. Colek lebih kepada kategori makanan sampingan. Lebih senang ia mrirp rojak. Campuran beberapa perkara dan disiram dengan kuah.. Di luar Kelantan biasanya famous lepas terawikh ialah moreh tapi kami di Kelantan ialah makan colek.

Di Kelantan macam kemestian makan colek bulan puasa. Hampir setiap tempat buat colek masa bulan puasa. Walhal ada je kedai yang jual colek setiap hari tapi pengunjungnya tak seramai bulan puasa. Antara tempat famous colek di Kelantan; Pasir Mas (belakang Stadium), Kota Bharu (sebelah Stadium), Kubang Kerian (Su Tomyam), Tanah Merah (lupa kat mana). Kedai ini yang saya tahu famous dan pernah kunjungi.

Dahulunya colek yang famous colek perut dan paru sekarang dah variasi, dengan colek ayam, colek kerang, colek campur dan variasi campurannya. Dah macam - macam lagi. Saya lebih suka yang original dan simple. Kalau basic colek ialah perut lembu (biasanya perut muda lagi sedap), paru, timun dihiris nipis, taugeh. Semua disusun dalam pinggan dan disiram dengan sos (biasanya saya guna sos pencicah thai) dan kerepok dihancur - hancurkan digaul dengan sebati dan ngam. Resepi penuh boleh tengok di sini

Saya biasa buat colek perut bila hari raya sebab banyak stok perut dan paru. Biasanya orang malas nak masak perut dan paru sebab baunya semerbak satu rumah. Itu belum lagi proses nak mencuci perut. Boleh habis setengah hari nak masuk perut sahaja. Tapi bila bab makan cepat je habis.

No comments:

Post a Comment

Bagaimana hendak menjaga kain linen, kapas dan sutera vietnam

Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...