Wednesday, 31 May 2017

Nekbat - Kuih tradisional Kelantan

Teks: Zura Zakaria
Foto: Google


Kuih nekbat biasanya hanya ada waktu bulan ramdhan sahaja. Bulan lain agak sukar untuk temui. Rasanya manis - manis. Lembut. Sedap. Orang kata memang tak sah kalau masakan Kelantan tak manis kan.

Orang cakap kuih ini kuih orang tua sebab lembut sangat sampai tak payah kunyah boleh terus telan. Tak kisah sebab saya suka.

Resepi

12 biji nekbat kering (dijual kat kedai basah)
5 sudu besar gula (boleh kurangkan kalau tidak suka manis)
2 1/2 cawan air air
daun pandan

Masakkan gula, air dan daun pandan. Bila gula hancur masukkan nekbat. Perlahan api dan biar seketika. Jangan dikacau nanti nekbat akan hancur. Bila nekmat dan meresap air gula. Tutupkan air. Lebih sedap bila dihidangkan bila sejuk


No comments:

Post a Comment

Bagaimana hendak menjaga kain linen, kapas dan sutera vietnam

Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...