Saturday, 20 May 2017

Gulai Asam Kelantan

Teks: Zura Zakaria
Foto: Google

Saya bukan pandai sangat masak. Masak yang simple je. Saya baru tahu Kelantan ada gulai asam. Saya biasanya masak asam pedas stail Melaka atau Johor je. Kebetulan pi ke rumah kak ipar, dia masak gulai asam ikan kering. Senang je

Bahan - bahan
7 cili kering
5 bawang merah
1 ulas bawang putih
5 asam keping
1 inci kunyit hidup

Semua diblender. Taruk asam keping dan daun kesum. Masukkan air . Bila air mendidih/ bergelegak, baru masukkan air. Taruk garam dan gula secukup rasa.

Sebenarnya kalau orang lama mesti dia cakap masak campak - campak. Logiknya, kalau nak pedas, taruk cili kering banyak sikit. Nak lebih masam, taruk asam keping banyak sikit. Ikut tekak dan lidah merasanya. Asalkan bahan cukup, masam cukup, masin cukup.



No comments:

Post a Comment

Bagaimana hendak menjaga kain linen, kapas dan sutera vietnam

Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...