Teks: Zura Zakaria
Foto: Google
Saya bukan pandai sangat masak. Masak yang simple je. Saya baru tahu Kelantan ada gulai asam. Saya biasanya masak asam pedas stail Melaka atau Johor je. Kebetulan pi ke rumah kak ipar, dia masak gulai asam ikan kering. Senang je
Bahan - bahan
7 cili kering
5 bawang merah
1 ulas bawang putih
5 asam keping
1 inci kunyit hidup
Semua diblender. Taruk asam keping dan daun kesum. Masukkan air . Bila air mendidih/ bergelegak, baru masukkan air. Taruk garam dan gula secukup rasa.
Sebenarnya kalau orang lama mesti dia cakap masak campak - campak. Logiknya, kalau nak pedas, taruk cili kering banyak sikit. Nak lebih masam, taruk asam keping banyak sikit. Ikut tekak dan lidah merasanya. Asalkan bahan cukup, masam cukup, masin cukup.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bagaimana hendak menjaga kain linen, kapas dan sutera vietnam
Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...
-
Teks: Zura Zakaria Ini merupakan bulan ke 5 saya di Kelantan. Sebelum kami berpindah ke Kelantan, kami amat sukar mencari maklumat tenta...
-
Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...
-
Teks: Zura Zakaria Foto: Google Kuih nekbat biasanya hanya ada waktu bulan ramdhan sahaja. Bulan lain agak sukar untuk temui. Rasanya ma...
No comments:
Post a Comment