Saturday, 20 May 2017

Timun Betik



Teks: Zura Zakaria
Foto: Zura Zakaria







Timun betik jarang dijual. Mungkin tak banyak permintaan kot. Rasanya tawar. Biasanya orang Kelantan makan macam cendol. Nak tahu buah ni masak, buah mesti merekah. Selagi tak merekah memang tak masak lagi.


Ada banyak cara makan buah ni.

a) Santan pekat
Timun dibuang kulit dan di potng kecil - kecil. Di campur dengan santan pekat dan gula melaka yang dicairkan. Yang nak santan yang pekat taruk banyak. Kalau suka manis, taruk gula melaka banyak. Biasa saya hidang asing - asing. Jadi kalau ada suka manis, taruk gula banyak. Bergantung citarasa masing - masing. Sesetengah orang ada taruk ais. Biasanya saya tak taruk.

b) Aiskrim
Macam biasa, potong kecil - kecil, kemudian taruk aiskrim ke atasnya.

No comments:

Post a Comment

Bagaimana hendak menjaga kain linen, kapas dan sutera vietnam

Tips ni saya dapat daripada FB Earlene Kasamira. Saya suka baca tips dan biasanya saya simpan. Dah alang - alang ada blog, saya masuk...